Mnenja in utrinki iz preteklih let…

Pozdravljeni,

sporočam, da smo se na OŠ Toneta Šraja Aljoše Nova vas ob 10.00 zbrali v športni dvorani Bloški smučar vsi zaposleni delavci šole, vrtca, ga. ravnateljica, vsi učenci šole in tudi otroci iz vrtca, skupaj približno 230 oseb. Zapeli smo izbranih petnajst pesmi iz priporočenega seznama, nekaj pa smo jih zamenjali z ljudskimi pesmimi iz lokalnega območja (Notranjska). Povabili smo tudi gosta, g. Alojza Mazija, predsednika Kulturnega društva Bloke in dobrega pevca, da nam je povedal par besed o ljudski pesmi na Blokah. Pevsko druženje je bilo izredno lepo sprejeto. Otroci so suvereno prepevali vse ljudske pesmi. Dogodek je vsekakor vreden promoviranja in tudi tega, da postane tradicionalen.

S spoštovanjem,

Irena Cundrič Iskra, prof. glasbe

 

Šentjur

Sporočamo vam, da smo v torek, 23. aprila, od 10. do 11. ure prepevali tudi v Občini Šentjur. Nameravali smo prepevati pred kipom Franja Malgaja pred občinsko stavbo, pa nam je ponagajal dež, in smo dogodek prestavili v sejno dvorano Občine Šentjur.

Dogodek smo tako izvedli na Oddelku za družbene dejavnosti Občine Šentjur v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Šentjur. Pripravili smo plakate, razposlali elektronska sporočila ljubiteljem petja in drugim ustanovam, za pevce natisnili predlagan izbor pesmi.

Zbrali so se člani Kulturnega društva Jesensko cvetje – ljudski pevci, slušatelji Ljudske univerze Šentjur in člani Luš’nega orkestra, dve skupini otrok iz Vrtca Šentjur, nekaj zaposlenih z Občine Šentjur in Upravne enote Šentjur pri Celju ter drugi posamezniki. Zbrane je pozdravil tudi župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci, po koncu pa je sledilo druženje ob pogostitvi.

Dogodek sta medijsko pokrivala spletni portal sentjur.net in lokalni časopis Šentjurčan.

 Naslednje leto se zagotovo ponovno pridružimo projektu, ker si želimo peti na prostem, da se bo pesem razlegala še izven hodnikov občinske stavbe.

 Dogodek je bil takšen kot ste/smo si ga zamislili – srčen.

 

Spoštovani,

 Naj vam izrazim spoštljiv in hvaležen poklon, da ste organizirali vseslovensko akcijo petja slovenskih pesmi.

V Šentjurju so letos tudi z velikim zvočnikom omogočili, da se je po celem mestu slišala slovenska pesem.

 Z lepimi in hvaležnimi pozdravi! Pojdite naprej!!!

 Franci Pevec

 

Celje

Peli smo v šoli – po razredih, v jedilnici, zapeli smo kuharicam, gospe tajnici in gospe ravnateljici … naše dopoldne je bilo pevsko obarvano in učenci so uživali ob prepevanju. 

Lidija Štimulak,  OŠ Lava Celje


Prepevali smo s srci

 V torek, 23. 4. 2019, ob 10. uri smo se zbrali z namenom, da se pridružimo vseslovenskemu projektu Vseslovensko petje s srcem. 

 Vabilu se je odzvala tudi glasbena gostja ga. Katja Konvalinka, ki je naše petje še podkrepila s svojim znanjem, predstavila pa nam je tudi operno petje.

 Učenci razredne stopnje in učitelji smo z žarečimi očmi prepevali ljudske pesmi, kot so: Kje so tiste stezice, Lisička je prav zvita zver, Katarina Barbara, Ob bistrem potočku, Mi se imamo radi in še mnoge druge. Petju se je pridružila tudi naša ravnateljica.

 Dogodek je bil zares poseben, zaradi množice otrok tudi čaroben, ko smo skupaj zapeli.

 Iskreno se zahvaljujem vsem učiteljem, ki so podprli pobudo in se odzvali povabilu, posebna zahvala pa gre go. Katji in ravnateljici. Verjamem, da bomo na naši šoli veliko prepevali, predvsem s srcem.

Martina Kogovšek, prof. RP

 

Knežak

Oglašamo se vam s posnetkom dogodka » Vseslovensko petje s srcem« na naši šoli z vrtcem, to je OŠ Toneta Tomšiča Knežak.

Hitro po najavi dogodka je ravnateljica »dala zeleno luč«, stopili smo skupaj, se pripravili in… peli. Po šolskem radiu sta devetošolki predstavili projekt. Nato pa je naš snemalec trkal na vrata učilnic in igralnic. Povsod so ga lepo sprejeli in povabili medse, da je posnel njihovo petje.

Ta šolski in delovni dan je bil drugačen, vesel, sodelovalen, iskren… . Otroci iz vrtca, vzgojiteljice, šolarji in delavci šole smo uživali, predvsem pa smo se veliko smejali. Po pogovorih o tem, katere pesmi bi peli, smo se zavedli, da znamo veliko slovenskih, vendar nimamo časa za skupno prepevanje. Tokrat smo jih zapeli veliko in tega smo bili veseli.

Hvala za predlog tega projekta. Dogovorili smo se, da bomo več peli in projekt podprli tudi v naslednjem letu.

 

Krašnja

Tudi pri nas v Krašnji smo veselo peli. Naše KUD Fran Maselj Podlimbarski je predlagalo podružnični šoli, da pojemo skupaj. Učiteljice so iniciativo z veseljem sprejele in k petju povabile še vrtec, ki je v šoli. Res da je v dopoldanskem času v vasi malo ljudi, starši in mlajši so v službah, a se nas je zbralo kar nekaj, ki smo skupaj z otroki zapeli. 30 minut smo peli z otroki iz vrtca, 30 minut pa z učenci. Otroci so predlagali tudi svoje pesmice, ki so jih veselo začeli peti. Res je bilo prijetno in še kar nekaj časa smo se zadržali v šolski avli ob soku in kavi, ki so nam jo postregli.

S šolo in vrtcem sploh lepo sodelujemo in skoraj vse prireditve, ki jih ima društvo, organiziramo v šoli.

Naslednje leto bomo prav gotovo spet peli, še prej pa na Srečanju skupin l idskih pevcev z naših pokrajin. V začetku septembra namreč organiziramo prireditev Na vasi je lepo, ko na kanalu pod lipo zapojo.

Lep pozdrav,

Vera Beguš

predsednica društva

 

Maribor

Dom pod Gorco

Zelo smo uživali in tudi lepo smo zapeli.

Hvala in lep dan,

Suzana

 

Črnuče

Na Črnučah od nekdaj petje zelo spoštujemo (v tem predmestju Ljubljane deluje 10 pevskih zborov oz. glasbenih skupin), tako da vaša pobuda ni šla mimo nas. Ob 10. Uri smo se pred kulturnim domom zbrali: mešani pevski zbor KUD Svoboda Črnuče, otroški pevski zbor OŠ Maksa Pečarja Črnuče, in kakih 80 poslušalcev in gledalcev, vsak zbor je zapel 4 pesmi, vse bolj pridno pa so sodelovali tudi pevci iz publike. Lep dogodek, žal pa vreme tega praznika še ni evidentiralo in je pridno škropilo zbrane. Še dobro, da je na kulturnem domu nadstrešek, ki je rešil zadevo.

To sicer ni bil velik, vsekakor pa prisrčen dogodek.

Lep pozdrav

Jože Osterman, predsednik KUD Svoboda Črnuče