Celje

Peli smo v šoli – po razredih, v jedilnici, zapeli smo kuharicam, gospe tajnici in gospe ravnateljici … naše dopoldne je bilo pevsko obarvano in učenci so uživali ob prepevanju.

Lepo vas pozdravljam,

Lidija Štimulak

OŠ Lava Celje

 

Prepevali smo s

V torek, 23. 4. 2019, ob 10. uri smo se zbrali z namenom, da se pridružimo vseslovenskemu projektu Vseslovensko petje s srcem.

Vabilu se je odzvala tudi glasbena gostja ga. Katja Konvalinka, ki je naše petje še podkrepila s svojim znanjem, predstavila pa nam je tudi operno petje.

Učenci razredne stopnje in učitelji smo z žarečimi očmi prepevali ljudske pesmi, kot so: Kje so tiste stezice, Lisička je prav zvita zver, Katarina Barbara, Ob bistrem potočku, Mi se imamo radi in še mnoge druge. Petju se je pridružila tudi naša ravnateljica.

Dogodek je bil zares poseben, zaradi množice otrok tudi čaroben, ko smo skupaj zapeli.

Iskreno se zahvaljujem vsem učiteljem, ki so podprli pobudo in se odzvali povabilu, posebna zahvala pa gre go. Katji in ravnateljici. Verjamem, da bomo na naši šoli veliko prepevali, predvsem s srcem.

Martina Kogovšek, prof. RP

Knežak

Oglašamo se vam s posnetkom dogodka » Vseslovensko petje s srcem« na naši šoli z vrtcem, to je OŠ Toneta Tomšiča Knežak.

Hitro po najavi dogodka je ravnateljica »dala zeleno luč«, stopili smo skupaj, se pripravili in… peli. Po šolskem radiu sta devetošolki predstavili projekt. Nato pa je naš snemalec trkal na vrata učilnic in igralnic. Povsod so ga lepo sprejeli in povabili medse, da je posnel njihovo petje.

Ta šolski in delovni dan je bil drugačen, vesel, sodelovalen, iskren… . Otroci iz vrtca, vzgojiteljice, šolarji in delavci šole smo uživali, predvsem pa smo se veliko smejali. Po pogovorih o tem, katere pesmi bi peli, smo se zavedli, da znamo veliko slovenskih, vendar nimamo časa za skupno prepevanje. Tokrat smo jih zapeli veliko in tega smo bili veseli.

Hvala za predlog tega projekta. Dogovorili smo se, da bomo več peli in projekt podprli tudi v naslednjem letu.

Kanal
V Društvu upokojencev Kanal in v sodelovanju s Turističnim društvom Kanal smo se odločili, da sodelujemo v projektu “Vseslovensko petja s srci”. V duhu medgeneracijskega sodelovanja se nam bodo pridružili tudi otroški pevski zbori Osnovne šole Kanal in Vrtca Kanal, kar pomeni 60 do 80 otrok plus 15 spremljevalk.  Koliko naših članov in drugih, pa podatka nimamo (upamo vsaj na 30 do 40 ljudi).

Prireditev bo potekala na tržnici Kanal s pričetkom ob 10. uri (Gradnikova ulica). V primeru močnejšega deževja otrok iz šole in vrtca na tržnico ne bo.

Pripravili smo tudi izbor pesmi, ki so predlagane in sicer: Zdravljica, Dekle je po vodo šla, En hribček bom kupil, Moje dekle je še mlada, Regiment po cesti gre, Kolkor kapljic tolko let, Trezinka in  Zaplula je barčica moja.

Ker v društvu gojimo vrsto aktivnosti vse od skrbi za starejše, raznih delavnic, prireditev, do športnih aktivnosti Vam lahko posredujemo tudi kakšne slike naše dejavnosti, samo sporočite na kaj se baziramo in koliko slik.

Lep pozdrav

Predsednik društva upokojencev Kanal Franc Komac

Krašnja

Tudi pri nas v Krašnji smo veselo peli. Naše KUD Fran Maselj Podlimbarski je predlagalo podružnični šoli, da pojemo skupaj. Učiteljice so iniciativo z veseljem sprejele in k petju povabile še vrtec, ki je v šoli. Res da je v dopoldanskem času v vasi malo ljudi, starši in mlajši so v službah, a se nas je zbralo kar nekaj, ki smo skupaj z otroki zapeli. 30 minut smo peli z otroki iz vrtca, 30 minut pa z učenci. Otroci so predlagali tudi svoje pesmice, ki so jih veselo začeli peti. Res je bilo prijetno in še kar nekaj časa smo se zadržali v šolski avli ob soku in kavi, ki so nam jo postregli.

S šolo in vrtcem sploh lepo sodelujemo in skoraj vse prireditve, ki jih ima društvo, organiziramo v šoli.

Naslednje leto bomo prav gotovo spet peli, še prej pa na Srečanju skupin lkidskih pevcev z naših pokrajin. V začetku septembra namreč organiziramo prireditev Na vasi je lepo, ko na kanalu pod lipo zapojo.

Lep pozdrav,

Vera Beguš

predsednica društva

Maribor

Dom pod Gorco

Zelo smo uživali in tudi lepo smo zapeli.

Hvala in lep dan,

Suzana

Črnuče

Na Črnučah od nekdaj petje zelo spoštujemo (v tem predmestju Ljubljane deluje 10 pevskih zborov oz. glasbenih skupin), tako da vaša pobuda ni šla mimo nas. Ob 10. Uri smo se pred kulturnim domom zbrali: mešani pevski zbor KUD Svoboda Črnuče, otroški pevski zbor OŠ Maksa Pečarja Črnuče, in kakih 80 poslušalcev in gledalcev, vsak zbor je zapel 4 pesmi, vse bolj pridno pa so sodelovali tudi pevci iz publike. Lep dogodek, žal pa vreme tega praznika še ni evidantiralo in je pridno škropilo zbrane. Še dobro, da je na kulturnem domu nadstrešek, ki je rešil zadevo.

Pošiljam nekaj fotk; to sicer ni bil velik, vsekakor pa prisrčen dogodek.

Lep pozdrav

Jože Osterman, predsednik KUD Svoboda Črnuče

Ravne na Koroškem

V torek, 23. aprila, je po Sloveniji odmevala slovenska pesem v okviru projekta “Vseslovensko petje s srci”. Po uspešni premierni izvedbi lansko leto se je Matea Brečko, pobudnica projekta, odločila, da ga ponovi. Želja je povezati Slovence doma in v tujini v skupnem prepevanju slovenskih pesmi.

Dogodek je v torek potekal med 10. in 11. uro. Tudi tokrat je šlo za preprosto petje, sodelujoči pa so potrebovali le glas in dobro voljo.

S projektom želi vodja  le-tega ljudi povezati, ustvariti boljše vzdušje in energijo. Vsak si je lahko naredil lasten izbor slovenskih pesmi. Vseslovensko petje s srci ni množična prireditev, temveč majhen dogodek velikih in pomembnih razsežnosti. Letos se je projektu pridružilo še več krajev, kot v lanskem letu. Na povabilo sta se sicer odzvali obe največji slovenski občini, Ljubljana in Maribor. Petje so med drugim napovedali v Celju, Šentjurju, Slovenski Bistrici, Zrečah, Velikih Laščah, Razkrižju, Logatcu, Cerkljah na Gorenjskem, Domžalah, Hrastniku in drugod.

Kot najbolj dejavne je Brečkova pohvalila prav pevke in pevce na Ravnah na Koroškem. Tam so se projektu pridružile vse osnovne in srednje šole, “kar pomeni več kot 300 mladih in nekoliko starejših pevcev, ki smo skupaj prepevali. Žal zaradi napovedi dežja dogodek ni potekal na Mestni ploščadi, ampak so pevke in pevci prepevali v svojih prostorih na šolah, gimnaziji, Koroškem medgeneracijskem centru in drugod. Zapeli so pevski zbori in tudi posamezniki. Pesem so ponesli po Sloveniji pevci: OŠ Juričev Drejček, OŠ Koroški jeklarji, OŠ Koroški jeklarji podružnica Kotlje, OŠ Prežihovega Voranca, Društvo Sožitje Mežiške doline PZ »Mlada srca«, Koroški medgeneracijski center, Gimnazija Ravne, ŽeP Solzice. Skupni pesmi vseh sta bili pesmi Pri nas na Koroškem in Po Koroškem po Kranjskem.

Organizator skupnega pojočega dogodka na Ravnah so bili: Občina Ravne na Koroškem, JSKD Ravne ter TIC Ravne. Častno pokroviteljstvo nad projektom je prevzel predsednik države Borut Pahor.

Prepričani smo, da se ob prepevanju vsi lahko sprostimo in povežemo. To je ključ, da smo bolj zadovoljni in uspešnejši. Pojemo lahko vsi, s posluhom ali brez, pomembna je namera in malce dobre volje. Vsi, kdorkoli – z vrhunsko glasbeno izobrazbo ali brez posluha. Prepevali bomo otroci v razredih vrtcev in šol, zaposleni na delovnih mestih, upokojenci v domovih za ostarele, dobrovoljneži na cesti, sprehajalci psov v parku, prepevamo lahko doma …

Zato že zdaj vabimo vse, da se nam pridružite naslednje leto.